Monday, 14 March 2011
Ayam Masak Sos Kehitam-hitaman (hehehehe)
Salam. Resepi kali ni resepi sy sendiri. Sy nk kongsikan ngn kwn2 sume. Tak tau la sedap ke x, tp bg sy cm sedap je (sendiri wt, sendiri mkn) hehehehe. Pape pon cuba la dulu. Bg yg dh berumahtangga, cuba msak bg hubby mkn. Gerenti hubby suka. Hehehe. Senang je, bahan pon tak susah nk cari.
Bahan-bahan :
1. Ayam (Agak2 la nk mkn untk bpe org)
2. Sos tiram
3. Sos tomato (1 botol kecil)
4. Sos cili
5. Kicap pekat
6. Kicap cair
7. Bawang putih (Ditumbuk)
8. Bawang besar (Dihiris)
9. Garam
10. Lada hitam (Tumbuk/kisar)
Cara membuat 1 :
- Gaulkan ayam dgn sos tiram, kicap pekat dan kicap cair.Kemudian perap selama 15minit supaya bahan2 tu serap ke dalam ayam dan goreng separuh masak. Sebab kalau masak sgt nnti ayam tu jd keras. Tak sedap la nk mkn nnt. Lepas dh siap goreng, letak tepi dlu.
Cara membuat 2 :
Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang putih yg telah ditumbuk. Setelah naik bau, tumiskan sos tomato dan satu sudu kecil sos cili (untuk rasa pedas sedikit). Jaga2 jgn smpai kuah berketul2. Lebih kurang 10minit, masukkan bawang besar yg dihiris dan secubit lada hitam yang dikisar, kemudian masukkan ayam yg digoreng td . Dan SIIAAAPPPP!!!
Cuba la rasa yg ayam kwn2 wat tu. Kalau tak sedap, jgn salahkan sy plak. Sbb sy wat sedap je. Hehehe. Untk ank2 yg xleh mkn pedas pon bleh mkn jugak. Msti dorg suka. Hmmmmm.
Best regards,
The fresh Blogger =)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment